Despre noi

McCLAUDE Serv este una dintre principalele companii de prestari servicii in domeniul alpinismului utilitar de pe piata romaneasca.
 
Echipa noastra este formata din personal calificat in meseria de alpinist utilitar si din specialisti cu experienta in domeniul constructiilor.
Lucram cu echipamente de lucru la inaltime furnizate de producatori autorizati, insotite de certificate de conformitate.
Echipamentele, sculele, sistemele de vopsit au o performanta ridicata ceea ce permite realizarea unor lucrari cu grad mare de dificultate, de mare amploare si la standarde ridicate de calitate.
 
Experienta noastra s-a materializat prin cresterea continua a numarului de clienti si a gamei de servicii oferite.
 

 

Telul nostru este de a oferi clientilor servicii de cea mai buna calitate.Ce este Alpinismul Utilitar?

Alpinismul Utilitar este o modalitate de acces si de obtinere a unei pozitii de lucru sigure pentru lucrul la inaltime sau in spatii cu acces dificil. A fost initial dezvoltata din tehnicile de speologie alpina cu scopul de a obtine o metoda simpla si eficienta prin care lucratorul sa poata accesa rapid si in maxima siguranta diferite locatii dificile fara a folosi schele, nacele sau alte dispozitive de acces.

Prima utilizare pe scara larga a alpinismului utilitar a fost pentru a efectua inspectii la platformele de extractie petrol si gaze din Marea Nordului. Pe masura ce s-a dovedit valoarea acestei metode de acces, aplicatiile sale s-au dezvoltat si pe uscat unde se foloseste pentru o larga varietate de operatiuni de la spalarea si intretinerea fatadelor cladirilor inalte pana la reparatii, aplicatii in geotehnica si inspectii la diverse structuri industriale.

 

De ce Alpinism Utilitar?

Alpinistii utilitari pot ajunge in locuri care nu sunt in mod normal accesibile. Costurile minime in comparatie cu alte metode de acces precum si o statistica excelenta privind siguranta muncii conduc la faptul ca multe companii iau in considerare folosirea tehnicilor de alpinism utilitar atunci cand realizeaza ca au o problema de acces la inaltime.

 

Principalele beneficii ale alpinismului utilitar:

- Posibilitatile de acces sunt practic nelimitate (indiferent de locatie , inaltime, etc.). Alpinistii utilitari pot lucra in locuri cu acces dificil, stramte, etc. unde alte metode de acces nu pot fi folosite. Nu este necesar spatiu liber sau teren drept sub punctul de lucru.

- Datorita eliminarii costurilor pentru mijloace fixe se ajunge la costuri totale reduse fata de metodele clasice de acces.

- Operativitate maxima datorita timpilor de instalare si dezinstalare foarte mici.

- Benficiarul contacteaza o singura firma, alpinistii utilitari asigurand atat accesul cat si executia lucrarilor. Companiile de alpinism utilitar din intreaga lume pot asigura lucratori

alpinisti precum, inspectori, curatitori geamuri, sudori, vopsitori, etc.

- Deoarece nu se blocheaza caile de acces cu mijloace mecanizate sau schele nu este afectata functionarea normala a obiectivelor pe durata lucrarilor, iar deranjul cauzat ocupantilor cladirilor, pietonilor sau traficului este minim.

 Integrarea cu succes a tehnicilor de alpinism utilitar in sectoare dificile, cum ar fi industria petroliera (platformele marine) sau industria extractoare de gaze au intarit increderea in aceasta metoda de acces, dovedind inca o data ca orice lucrare poate fi executata eficient si in maxima siguranta.

 

Cum se face?

Tehnici si echipamente de lucru hibride au fost dezvoltate plecand de la activitati sportive

precum speologia sau escalada. Principala diferenta este ca in cadrul alpinismului utilitar se folosesc doua corzi, nu una ca in disciplinele sportive.

Principiul de baza al alpinismului utilitar este ca permanent lucratorul sa fie atasat (prin intermediul hamului de lucru) la doua corzi legate in puncte independente.

Cele doua corzi independente au fiecare scopul ei:

1. Coarda de lucru - sustine greutatea lucratorului. Echipamentul folosit pe aceasta coarda permite deplasarea lucratorului in ambele sensuri (sus-jos).

2. Coarda de siguranta - pentru urgente. Pe aceasta coarda se afla un dispozitiv de siguranta care nu este incarcat cu greutate si este folosit doar in cazuri de urgenta. Acest dispozitiv nu permite miscare in jos pe coarda. In cazul putin probabil in care coarda de lucru se deterioreaza sau devine inutilizabila, coarda de siguranta previne caderea lucratorului.


Pericole adiacente

In mod evident pricipala preocupare este fata de obiectele scapate de la inaltime, fie de echipa de alpinisti utilitari, fie de altcineva situat deasupra lor. In primul caz, pentru a preveni astfel de intamplari , toate uneltele si sculele folosite sunt in permanenta atasate de hamul lucratorului ; obiectele grele sunt asigurate cu corzi separate. Pentru a se proteja de eventualele obiecte cazute de deasupra lor, alpinistii utilitari poarta obligatoriu si in permanenta casca de protectie. De asemenea, tot din aceste motive se obinuieste sa se ingradeasca provizoriu si sa se marcheze corespunzator locul de munca sau suprafata de sub locul de munca.

 Deoarece fiecare lucrare are particularitatile ei, in continuare sunt prezentate in mare cele mai frecvente pericole adiacente ce pot afecta operatiunile de access :

- obiecte scapate de la inaltime – poate fi orice obiect scapat de cineva situat deasupra echipei de alpinisti

- operatiuni de liftare sau ce implica macarale – pericol de accidentare la manipularea sufelor metalice si a sarcinii.

- traficul – problema ce apare in special la lucrul la poduri de cale ferata si la toaletari de arbori

- operatiuni de sudura, taiere, ardere – pot crea probleme cand au loc la distanta mica fata de corzi cu atat mai mult daca au loc deasupra lucratorului alpinist.

Exista diverse proceduri de lucru pentru alpinistii utilitari care reduc considerabil riscurile asociate cu aceste operatiuni. Cu toate acestea, problema o reprezinta lucratorii ce nu sunt alpinisti utilitari si care executa diverse lucrari adiacente in aceeasi locatie.

Din acest motiv, este foarte importanta comunicarea intre diversele echipe ce lucreaza la acelasi obiectiv.


Unde se foloseste Alpinismul Utilitar ?

Principalele categorii de lucrari abordate folosind tehnica alpinismului utilitar sunt :

 Inspectii si Testari Structuri

Inspectii si expertize la structuri

Teste Nedistructive (NDT)

 

Diverse operatiuni de Mentenanta si Reparatii, incluzand

Reparatii structuri beton si zidarie

Izolari

Diverse fixari suplimentare

Inlocuiri placaje

 

Curatire si Vopsire

Curatire cu jet de aer, sablare si hidro sablare

Vopsire cu rola sau cu pompa

Pregatirea suprafetei

 

Servicii de management al proprietatilor si cladirilor

Spalare geamuri

Inspectie, inlocuire si reparare suprafete vitrate

Servicii de reparare, intretinere si amenajare

Controlul daunatoarelor

Inspectarea, intretinerea si renovarea fatadelor

Montaje de obiecte publicitare

Geotehnica / Inginerie civila

Ancorarea rocilor

Consolidarea malurilor de pamant

Plase de protectie

Articolul a fost preluat de pe  info-alpinism-utilitar.blogspot.ro